Inloggen

Wachtwoord opvragen
Nieuwhuis Consult

Financiering ongecontracteerde zorg – ZVW art. 13

Ongecontracteerde zorg

Ongecontracteerde zorg is in feite een nieuwe peiler die náást gecontracteerde zorg en PGB zorg in de ZVW van toepassing is. Dat is een verschil met de AWBZ van vroeger, waar je alleen het PGB of gecontracteerde zorg had. Een contract bij het zorgkantoor betekende duurzame financiering en het PGB heeft een onzekere toekomst. In tegenstelling tot de AWBZ heb je binnen de zorgverzekeringswet een recht tot vergoeding van zorg, ook als deze niet gecontracteerd is. Het artikel waarbinnen dit geborgd is, is artikel 13 en hierbij geldt het zogenaamde ‘hinderpaal’ criterium. De verzekeraar moet een redelijke vergoeding van zorg geven bij ongecontracteerde zorg en deze ligt momenteel op zo’n 70-80% van de ‘marktconforme tarieven’. Dat betekent dat iedere zorgaanbieder die aan de benodigde randvoorwaarden voldoet, door de client ingezet mag worden. Onder ‘iedere zorgaanbieder’ valt ook de zzp’er.

Voor nieuwe zorgaanbieders kan deze vorm in de opstartfase of bij een verloren aanbesteding uitkomst bieden. Oftewel, je kunt je cliënten blijven financieren op deze wijze – ook zonder contract.

Offerte aanvragen Brochure downloaden Contact opnemen

ZVW artikel 13 in de praktijk

De tarieven voor ongecontracteerde zorg zijn vastgesteld door de verzekeraars. Die tarieven verschillen per verzekeraar, maar moeten neerkomen op minimaal 70% van het marktconforme tarief. Dat zijn de tarieven waar gecontracteerde zorgorganisaties gemiddeld genomen mee werken. De klant die ongecontracteerde zorg afneemt, krijgt die tarieven toebedeeld als hij/zij een papieren factuur stuurt naar de verzekeraar. Dat is dus een route; zorgverlener stuurt een factuur naar de klant, klant krijgt 70-80% vergoed. Als de klant 80% van € 100 (marktconforme tarief) vergoed krijgt, is dat dus € 80. Factureert de zorgorganisatie € 70, dan krijgt de klant € 80 en betaalt deze niets bij. Vraag de zorgorganisaties € 90 dan betaalt de klant € 10 zelf bij. Let op, de factuur dient opgestuurd te worden naar de verzekeraar van de client. Dus al zit je in een Achmea gebied; als de klant bij VGZ verzekerd is dat stuurt deze daar de factuur naar toe.

Andere methode is het versturen van een digitale factuur (AW319) naar de verzekeraar. In dit geval wordt de gecontracteerde zorg digitaal aangeleverd bij de zorgverzekeraar. Het voordeel hierbij is dat de zorgverzekeraar rechtstreeks betaalt aan de zorgaanbieder. Ook hier zijn tarieven vastgesteld. De declaratie van zorg loopt via een AW319 bericht.

Kortom, artikel 13 binnen de ZVW biedt de zorgaanbieder een mogelijkheid om klanten te behouden, nieuwe klanten aan te nemen en er nog degelijk voor betaald te krijgen ook.

In het kort

 • zorg aanbieden buiten PGB of gecontracteerde zorg
 • advies en begeleiding van onze specialisten
Offerte aanvragen

Persoonlijk contact

Meer weten? Of heeft u vragen? Neem hiervoor gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

0541 661024
info@nieuwhuisconsult.nl Contact opnemen

Waarom Nieuwhuis Consult?

 • Deskundige ondersteuning
 • Ontzorgen waar mogelijk
 • Strak projectmanagement
 • 100 % score bij certificering
 • Praktische oplossingen
 • Focus op verbeteren
 • Gratis oriënterend gesprek
 • Hoge klantwaardering: 9,2

Begeleiding bij financiering ongecontracteerde zorg

Om voor financiering van ongecontracteerde zorg in aanmerking te komen, moet wel aan de eisen van de zorgverzekeraars worden voldaan. Nieuwhuis Consult helpt u hier aan te voldoen, alsmede vervolgens de financiering ongecontracteerde zorg in te regelen.

Op de volgende onderdelen biedt Nieuwhuis Consult ondersteuning bij de aanbesteding:

 • Check eisen ZVW en adviseren hoe hier aan te voldoen;
 • Certificering kwaliteitssysteem conform ISO 9001, HKZ of ISO Healthcare
 • inrichting digitaal berichtenverkeer conform iZVW (voorheen AZR);
 • procesbegeleiding en coaching van directie en bestuur in het gehele proces;

Met de ervaring van Nieuwhuis Consult is dus financiering zelfs mogelijk, ook daar waar contractering (nog) niet mogelijk is. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Samengevat

 • zorg aanbieden buiten PGB of gecontracteerde zorg
 • advies en begeleiding van onze specialisten

Interesse? Vraag ons om nadere informatie via info@nieuwhuisconsult.nl, telefoonnummer 0541-661024 of vraag een offerte aan.

Ervaringen

"De praktische aanpak van het ISO 27001 traject was precies wat we nodig hadden."

Goran Grcic - CEO Graficom

"Bedankt voor je kundige advies, ondersteuning en prettige samenwerking in het traject dat we gehad hebben om tot de ISO13485:2016 certificering te komen."

Bert Raap - General Manager Prince Technologies

"Het was een leerzaam en leuk traject! Zowel in je adviezen als in de training weet je mijn aandacht goed vast te houden, mijn complimenten!"

Karin van Veen - EHS-coördinator Saint Gobain

"Nieuwhuis Consult was a great help for implementing our ISMS ; the consultant successfully managed to adapt the complex ISO 27001 requirements into something our company could easily work with. "

Cyril Mallet - CTO Platform 161

"Al meer dan 15 jaar is Nieuwhuis Consult onze betrouwbare partner op het gebied van veiligheid van ons materieel"

Remko Vriezema - Hoofd werkplaatsen Twente Milieu

Informatie aanvragen

Over het adviestraject Financiering ongecontracteerde zorg – ZVW art. 13