Inloggen

Wachtwoord opvragen
Nieuwhuis Consult

MedMij Label Persoonlijke GezondheidsOmgeving PGO

Search
Generic filters
Exact matches only

MedMij afsprakenstelsel voor persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO)

MedMij heeft als doel om iedereen die dat wil te laten beschikken over zijn eigen gezondheidsgegevens in één persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) – zoals apps en websites. Hiertoe biedt MedMij een nationaal afsprakenstelsel met zowel technische standaarden als juridische richtlijnen gericht op een goede toegankelijkheid en veilige data-uitwisseling te waarborgen.

Hiervoor moeten PGO-ontwikkelaars voldoen aan technische, juridische, organisatorische en financiële afspraken die zijn vastgelegd in het zogeheten MedMij afsprakenstelsel. De afspraken geven een minimum garantie voor uitwisselbaarheid en beveiliging.

Dit MedMij afsprakenstelsel is bedoeld om de gegevensuitwisseling tussen professionals en patiënten in juiste banen te leiden. Zowel PGO-leveranciers als de leveranciers van zorginformatiesystemen (bijvoorbeeld het EPD), appontwikkelaars of andere ‘integratiepartijen’ kunnen deelnemer worden van het MedMij afsprakenstelsel.

PGO vraagt veilige koppelingen tussen systemen

Een Persoonlijke GezondheidsOmgeving – PGO is voor zijn vulling van medische gegevens grotendeels afhankelijk van de systemen van huisartsen, specialisten en andere zorgaanbieders. Daarnaast kan een PGO ook allerlei ondersteunende programma’s (voor educatie, leefstijl en zelfmanagement) bieden. Hoe meer zorgaanbieders en hun leveranciers mee doen, hoe completer de set gezondheidsgegevens van patiënten in zo’n PGO wordt. Niet alleen gegevens van het ziekenhuis of de apotheek, maar ook data uit sport- en fitnessapps of slimme weegschalen en bloedrukmeters kunnen interessant zijn voor de PGO-gebruiker in spé. De VIPP-subsidies die door VWS verstrekt worden aan ziekenhuizen, huisartsen en instellingen in de GGZ, care en geboortezorg om gegevens gestandaardiseerd vast te leggen en te ontsluiten naar PGO’s zal de hoeveelheid beschikbare gezondheidsgegevens snel laten toenemen – verwacht Minister Bruins. De eerste VIPP-regeling voor ziekenhuizen kwam te vroeg voor MedMij, maar bij de recente VIPP-regelingen voor ziekenhuizen, de GGZ en huisartsen geldt vanuit VWS het adagium: geen MedMij, geen geld.

NEN 7510 en Normenkader Informatiebeveiliging

Om als PGO-aanbieder in aanmerking te komen voor het MedMij label dient de leverancier gecertificeerd te zijn volgens NEN 7510 en te voldoen aan het MedMij Normenkader Informatiebeveiliging. Nieuwhuis Consult kan u helpen om aan deze beide normen te voldoen. Dit resulteert in een NEN 7510 certificaat en een Auditverklaring Normenkader MedMij.

 

Whitebox Applicatiepenetratietest verplicht

Tenminste jaarlijks laten de deelnemers en de beheerorganisatie whitebox applicatiepenetratietesten uitvoeren op de externe koppelvlakken door een externe, onafhankelijke organisatie. Nieuwhuis Consult kan deze pentest voor u uitvoeren. Voor toetreding heeft deze minimaal al een keer plaatsgevonden. Naar aanleiding van het resultaat stellen de deelnemers en de beheerorganisatie een adequaat actieplan op voor minimaal de hoge en midden risico’s relevant voor de MedMij dienstverlening. Ook hier kunnen we in ondersteunen. Bij eerste toetreding mogen er geen hoog en middel risico bevindingen openstaan op externe MedMij koppelvlakken.

 

Meer informatie MedMij label?

Bel Nieuwhuis Consult 0541-661024 of mail naar info@nieuwhuisconsult.nl of via contactformulier

 

 

Ervaringen

"De praktische aanpak van het ISO 27001 traject was precies wat we nodig hadden."

Goran Grcic - CEO Graficom

"Bedankt voor je kundige advies, ondersteuning en prettige samenwerking in het traject dat we gehad hebben om tot de ISO13485:2016 certificering te komen."

Bert Raap - General Manager Prince Technologies

"Nieuwhuis Consult was a great help for implementing our ISMS ; the consultant successfully managed to adapt the complex ISO 27001 requirements into something our company could easily work with. "

Cyril Mallet - CTO Platform 161

"Al meer dan 15 jaar is Nieuwhuis Consult onze betrouwbare partner op het gebied van veiligheid van ons materieel"

Remko Vriezema - Hoofd werkplaatsen Twente Milieu

"Het was een leerzaam en leuk traject! Zowel in je adviezen als in de training weet je mijn aandacht goed vast te houden, mijn complimenten!"

Karin van Veen - EHS-coördinator Saint Gobain