Inloggen

Wachtwoord opvragen
Nieuwhuis Consult

VCU-certificering (incl. NEN 4400)

VCU Certificering (incl. NEN 4400)

VCU, dat gebaseerd is op het VCA-systeem voor aannemers, staat voor 'veiligheidschecklist uitzend- en detacheringbureaus'. Het VCU-certificaat wordt steeds vaker geëist door opdrachtgevers. Nieuwhuis Consult zet het VCU-handboek op en integreert het VCU-systeem samen met NEN 4400-1 in de uitzendorganisatie. VCU-certificering die in uw dagelijkse praktijk werkt.

Offerte aanvragen Brochure downloaden Contact opnemen

Het VCU-certificaat

Het VCU-certificaat is bedoeld voor werkzaamheden waar verhoogde risico`s aan zijn verbonden, bijvoorbeeld in de bouw of de industrie. Uitzendbureaus zijn wettelijk niet verplicht om met een VCU-certificaat te werken en maar er zijn steeds meer opdrachtgevende bedrijven die naar een dergelijk certificaat vragen. De bedrijven die wel om gecertificeerde uitzendkrachten vragen, zijn over het algemeen namelijk zeer tevreden over het functioneren van de VCU-certificering. Een woordvoerder van Shell stelt in dit verband dat het geruststellend is om te weten dat alle werknemers goed zijn geïnstrueerd over de werkomstandigheden, de aard van het werk en de eventuele risicovolle situaties die zich kunnen voordoen.

Om VCU-gecertificeerd te worden, moeten de medewerkers een VCA-cursus volgen (indien gevraagd door de opdrachtgever) en moet het uitzendbureau (of detacheringsbureau) voldoen aan de vragen in de Veiligheids Checklist voor Uitzendbureaus (VCU). De vragen die hier in staan hebben betrekking op Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) en moet u positief kunnen beantwoorden. Maar u moet dit ook kunnen aantonen! Middels een VCU-handboek beschrijft u de veiligheidsprocedures in uw bedrijf om aan de VCU-checklist te voldoen. Een onafhankelijke instantie beoordeelt uw bedrijf en reikt het VCU-certificaat uit.

Een gecertificeerd VCU-systeem biedt de uitzendorganisatie de volgende voordelen:

 • u voldoet tevens aan de verplichtingen vanuit de Arbo-wet
 • veiligheidsbewustzijn bij medewerkers
 • betere organisatie t.a.v. werken op locatie
 • ‘in business’ blijven bij opdrachtgevers die VCU eisen

Om het VCU-certificaat te behalen hoeft u dit wiel niet opnieuw uit te vinden. Dat hebben wij al voor u gedaan. Door het doorlopen van een strak stappenplan zetten wij een goed werkend, maar zeer praktisch VCU-systeem neer in uw organisatie. Nieuwhuis Consult heeft een ruime ervaring in de uitzendbranche.

In het kort

 • Veiligheid voor uitzendbureaus
 • inclusief NEN 4400
 • stappenplan tot certificering
Offerte aanvragen

Persoonlijk contact

Meer weten? Of heeft u vragen? Neem hiervoor gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

0541 661024
info@nieuwhuisconsult.nl Contact opnemen

Waarom Nieuwhuis Consult?

 • Deskundige ondersteuning
 • Ontzorgen waar mogelijk
 • Strak projectmanagement
 • 100 % score bij certificering
 • Praktische oplossingen
 • Focus op verbeteren
 • Gratis oriënterend gesprek
 • Hoge klantwaardering: 9,2

Stappenplan tot VCU-certificering

Wij begeleiden u op basis van het volgende stappenplan naar het VCU-certificaat:

Stap 1. Nulmeting en plan van aanpak

Door middel van een Quick scan op uw bedrijf krijgt u inzicht in de eisen van de VCU en in hoeverre u op dit moment al voldoet aan de eisen. Resultaat van deze nulmeting is een plan van aanpak, waarin de verdere activiteiten worden vastgelegd om het VCU-certificaat te behalen. Desgewenst wordt in deze fase ook de wettelijk verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie uitgevoerd en de inventarisatie conform NEN 4400-1.

Stap 2. VCU-handboek

Het VCU-handboek verzorgen wij geheel voor u. Onze consultant bespreekt met u de benodigde procedures, instructies en formulieren en snijdt ze op maat voor uw bedrijf. Ons uitgangspunt hierbij is: zo praktisch mogelijk. De beste procedures passen op 1 A4tje.

Stap 3. Implementatie

Het in de praktijk brengen van VCU is minstens zo belangrijk als het beschrijven van het VCU-handboek. Onze adviseur is uw coach bij het in de praktijk brengen van het VCU-systeem.

Stap 4. Proefaudit

Nadat het VCU-systeem is ingevoerd controleert onze adviseur of het systeem goed werkt in de praktijk. Dit is tevens een goede voorbereiding op de certificeringsaudit. Als de proefaudit positief is, wordt de certificerende instantie uitgenodigd voor de VCU-certificering.

Samengevat

 • Veiligheid voor uitzendbureaus
 • inclusief NEN 4400
 • stappenplan tot certificering

Wij bieden u complete begeleiding tot VCU-certificering volgens bovenstaande stappenplan. Na een oriënterend gesprek zenden wij u graag een offerte op maat.

Ervaringen

"Al meer dan 15 jaar is Nieuwhuis Consult onze betrouwbare partner op het gebied van veiligheid van ons materieel"

Remko Vriezema - Hoofd werkplaatsen Twente Milieu

"De praktische aanpak van het ISO 27001 traject was precies wat we nodig hadden."

Goran Grcic - CEO Graficom

"Bedankt voor je kundige advies, ondersteuning en prettige samenwerking in het traject dat we gehad hebben om tot de ISO13485:2016 certificering te komen."

Bert Raap - General Manager Prince Technologies

"Het was een leerzaam en leuk traject! Zowel in je adviezen als in de training weet je mijn aandacht goed vast te houden, mijn complimenten!"

Karin van Veen - EHS-coördinator Saint Gobain

"Nieuwhuis Consult was a great help for implementing our ISMS ; the consultant successfully managed to adapt the complex ISO 27001 requirements into something our company could easily work with. "

Cyril Mallet - CTO Platform 161

Informatie aanvragen

Over het adviestraject VCU-certificering (incl. NEN 4400)