Inloggen

Wachtwoord opvragen
Nieuwhuis Consult

Machine-RIE

Machine-RIE (Veiligheid arbeidsmiddelen)

Machineveiligheid gaat verder dan periodiek onderhoud. Bij onderhoud staat de functionele werking van de machine voorop. Bij de machine-RIE dient een oordeel gevormd te worden over de veiligheid van het arbeidsmiddel. Dit dient te gebeuren door een deskundige partij.

Offerte aanvragen Brochure downloaden Contact opnemen

Arbowet

Alle arbeidsmiddelen (en niet alleen de elektrische) dienen te voldoen aan de Arbowet. Dit kan een werkgever aantonen middels een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie van het machinepark, een machine-RIE. Wanneer een werkgever dit verzuimt, kan hem dit duur komen te staan. Het niet geïnventariseerd hebben van het machinepark, kan het bedrijf een boete van de arbeidsinspectie opleveren van € 900,- per machine. Het grootste risico voor de werkgever zit hem echter niet in de boete, maar in aansprakelijkheid en andere gevolgen van een bedrijfsongeval. Wanneer een medewerker ernstig letsel oploopt als gevolg van een machinegebrek, is de werkgever volledig aansprakelijk. De vraag is bovendien of de verzekering wel uitkeert, als de werkgever nalatig is geweest. Alleen technische kennis is bij de machine-RIE overigens niet voldoende. Onafhankelijkheid en aantoonbare kennis van veiligheidsnormen zijn minstens zo belangrijk.

Waarom Machine-RIE

Binnen de EG geldt sinds 1 januari 1995 dat alle machines die voor het eerst in gebruik worden genomen, moeten voldoen aan de bepalingen van de machinerichtlijn. Voor arbeidsmiddelen van vóór deze datum geldt deze eis niet. Volgens de Arbowet moeten deze wel voldoen aan de Richtlijn Arbeidsmiddelen. De werkgever moet bij deze machines voor zichzelf een oordeel vormen over de benodigde veiligheidsmaatregelen. Deze veiligheidsmaatregelen moeten zijn gebaseerd op de risico’s, de geldende richtlijnen, maar zijn ook mede afhankelijk van de stand van de techniek en de economische haalbaarheid van de maatregelen.

In het kort

 • Veiligheid machines
 • Arbowet
 • inspectie door onafhankelijke deskundige partij
Offerte aanvragen

Persoonlijk contact

Meer weten? Of heeft u vragen? Neem hiervoor gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

0541 661024
info@nieuwhuisconsult.nl Contact opnemen

Waarom Nieuwhuis Consult?

 • Deskundige ondersteuning
 • Ontzorgen waar mogelijk
 • Strak projectmanagement
 • 100 % score bij certificering
 • Praktische oplossingen
 • Focus op verbeteren
 • Gratis oriënterend gesprek
 • Hoge klantwaardering: 9,2

Samengevat

 • Veiligheid machines
 • Arbowet
 • inspectie door onafhankelijke deskundige partij

Nieuwhuis Consult heeft alle kennis in huis om uw arbeidsmiddelen aan de huidige wetgeving te laten voldoen. Onze consultants beschikken over zowel een technische als bedrijfskundige achtergrond en hebben een ruime ervaring in diverse branches.

Ervaringen

"Nieuwhuis Consult was a great help for implementing our ISMS ; the consultant successfully managed to adapt the complex ISO 27001 requirements into something our company could easily work with. "

Cyril Mallet - CTO Platform 161

"Het was een leerzaam en leuk traject! Zowel in je adviezen als in de training weet je mijn aandacht goed vast te houden, mijn complimenten!"

Karin van Veen - EHS-coördinator Saint Gobain

"Bedankt voor je kundige advies, ondersteuning en prettige samenwerking in het traject dat we gehad hebben om tot de ISO13485:2016 certificering te komen."

Bert Raap - General Manager Prince Technologies

"Al meer dan 15 jaar is Nieuwhuis Consult onze betrouwbare partner op het gebied van veiligheid van ons materieel"

Remko Vriezema - Hoofd werkplaatsen Twente Milieu

"De praktische aanpak van het ISO 27001 traject was precies wat we nodig hadden."

Goran Grcic - CEO Graficom

Informatie aanvragen

Over het adviestraject Machine-RIE