Inloggen

Wachtwoord opvragen
Nieuwhuis Consult

Functionaris Gegevensbescherming – FG / Data Protection Officer – DPO

Functionaris Gegevensbescherming - FG / Data Protection Officer - DPO

De functionaris voor de gegevensbescherming (FG) houdt binnen een organisatie toezicht op de toepassing en naleving van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Sinds 25 mei 2018, wanneer de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) geldt, zijn organisaties in een aantal gevallen verplicht om een FG aan te stellen.

Op grond van artikel 37 van de AVG is een FG in drie situaties verplicht.

  1. Overheden en publieke organisaties Ten eerste zijn overheidsinstanties en publieke organisaties altijd verplicht om een FG aan te stellen, ongeacht het type gegevens dat ze verwerken. Het kan gaan om de rijksoverheid, gemeenten en provincies, maar ook om bijvoorbeeld zorg- en onderwijsinstellingen. Voor rechtbanken geldt de verplichte aanstelling van een FG niet.

  2. Observatie Ten tweede geldt de verplichting om een FG aan te stellen voor organisaties die vanuit hun kernactiviteiten op grote schaal individuen volgen. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld profilering van mensen voor het maken van risico-inschattingen, cameratoezicht en monitoring van iemands gezondheid via wearables. Relevant hierbij zijn onder meer het aantal mensen dat een organisatie volgt, de hoeveelheid gegevens die deze organisatie verwerkt en hoe lang de organisatie mensen volgt.

  3. Bijzondere persoonsgegevens Ten derde zijn organisaties verplicht een FG te benoemen als ze op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerken en dit een kernactiviteit is. Bijzondere persoonsgegevens zijn bijvoorbeeld gegevens over iemands gezondheid, ras, politieke opvatting, geloofsovertuiging of strafrechtelijke verleden.
Offerte aanvragen Brochure downloaden Contact opnemen

Functionaris gegevensbeschermer vanuit Nieuwhuis Consult

U kunt in plaats van een FG in dienst te nemen ook een specialist inhuren die zich met de bescherming van persoonsgegevens bezighoudt. Nieuwhuis Consult biedt deze mogelijkheid. Onze gedetacheerde FG's beschikken over de volgende expertise en vaardigheden:

  • kennis van nationale en Europese privacywet- en regelgeving over gegevensbescherming;
  • begrip van de gegevensverwerkingen die de organisatie uitvoert;
  • begrip van IT en informatiebeveiliging;
  • kennis van de organisatie en de sector waarin die actief is;
  • vaardigheden om binnen de organisatie een cultuur van gegevensbescherming te ontwikkelen.
Offerte aanvragen Brochure downloaden Contact opnemen

In het kort

  • toezicht op WPB
  • in sommige gevallen verplicht
  • externe FG inhuren
  • detachering FG door Nieuwhuis Consult
Offerte aanvragen

Persoonlijk contact

Meer weten? Of heeft u vragen? Neem hiervoor gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

0541 661024
info@nieuwhuisconsult.nl Contact opnemen

Waarom Nieuwhuis Consult?

  • Deskundige ondersteuning
  • Ontzorgen waar mogelijk
  • Strak projectmanagement
  • 100 % score bij certificering
  • Praktische oplossingen
  • Focus op verbeteren
  • Gratis oriënterend gesprek
  • Hoge klantwaardering: 9,2

Samengevat

  • toezicht op WPB
  • in sommige gevallen verplicht
  • externe FG inhuren
  • detachering FG door Nieuwhuis Consult

Wilt u weten wat de AVG betekent voor uw organisatie of bent u geïnteresseerd in onze mogelijkheden met betrekking tot detacheren van de Functionaris Gegevensbescherming, neemt u dan contact met ons op.

Ervaringen

"De praktische aanpak van het ISO 27001 traject was precies wat we nodig hadden."

Goran Grcic - CEO Graficom

"Al meer dan 15 jaar is Nieuwhuis Consult onze betrouwbare partner op het gebied van veiligheid van ons materieel"

Remko Vriezema - Hoofd werkplaatsen Twente Milieu

"Nieuwhuis Consult was a great help for implementing our ISMS ; the consultant successfully managed to adapt the complex ISO 27001 requirements into something our company could easily work with. "

Cyril Mallet - CTO Platform 161

"Bedankt voor je kundige advies, ondersteuning en prettige samenwerking in het traject dat we gehad hebben om tot de ISO13485:2016 certificering te komen."

Bert Raap - General Manager Prince Technologies

"Het was een leerzaam en leuk traject! Zowel in je adviezen als in de training weet je mijn aandacht goed vast te houden, mijn complimenten!"

Karin van Veen - EHS-coördinator Saint Gobain

Informatie aanvragen

Over het adviestraject Functionaris Gegevensbescherming – FG / Data Protection Officer – DPO

[recaptcha]