Inloggen

Wachtwoord opvragen
Nieuwhuis Consult

FSC Keurmerk

FSC keurmerk

Met het FSC keurmerk kan een organisatie in de sector voor hout en papier aantonen dat er duurzaam wordt geproduceerd. De FSC standaard is van toepassing op alle Chain of Custody ondernemingen die op hout (producten) en niet-hout bosproducten verhandelen, verwerken of vervaardigen inclusief de primaire industriesector (oogsten, voorbehandeling), secundaire productie en de tertiaire sector (handel, groothandel, detailhandel, drukkerijdiensten).

Met een FSC certificering (erkend door BREEAM) investeert u niet alleen in natuurbescherming, maar ook in sociale en economische meerwaarde. FSC-bosbeheer geeft toekomst aan mensen en dieren die afhankelijk zijn van het bos, en is ook een belangrijk instrument tegen klimaatverandering.

Kortom een goede toevoeging aan het MVO beleid van uw organisatie. Voor het opzetten en invoeren van een FSC beheerssysteem hanteren wij een praktisch model. In 4 fasen behaalt uw organisatie het FSC certificaat.

Offerte aanvragen Brochure downloaden Contact opnemen

Stappenplan tot FSC Keurmerk

Voor het invoeren van het beheerssysteem FSC bij uw organisatie zal het volgende stappenplan worden gehanteerd:

Stap 1: Nulmeting

Ieder project start met een nulmeting. Dit geschiedt aan de hand van interviews met verschillende medewerkers van de organisatie. Daarnaast worden relevante documenten beoordeeld. Tijdens de diagnose wordt getoetst in welke mate de organisatie voldoet aan de bepalingen uit de FSC standaard. Daarbij worden de eerste verbetermogelijkheden voor het FSC beheerssysteem vastgesteld.

Stap 2: Opzetten beheerssysteem/handboek conform de FSC-eisen

In deze fase staat het invoeren van standaarden om op een praktische manier te kunnen voldoen aan de eisen van FSC centraal. Denk aan onder andere nieuwe instructies m.b.t. : ingangscontrole, traceerbaarheidstest, materiaalbalansen en verkoop met FSC claim. Tevens zullen de relevante nieuwe processen beschreven worden middels procedures. Tot slot zorgt Nieuwhuis Consult ervoor dat de organisatie beschikt over de benodigde formulieren die verplicht zijn vanuit de FSC standaard.

Stap 3: Implementatie

Tijdens deze fase zullen de verbetermaatregelen worden geïmplementeerd. Belangrijke aspecten hierbij zijn het creëren van bewustwording en draagvlak bij de medewerkers en het bewaken van de voortgang van de implementatie. Tijdens de implementatie staat de opleiding en informatievoorziening aan (relevante) medewerkers centraal. Zo kan Nieuwhuis Consult ondersteunen door het geven van een presentatie aan betrokken medewerkers waarin ze worden geïnformeerd over de praktische veranderingen en het nut en noodzaak van FSC.

Stap 4: Verbeteren

Nadat het systeem is ingevoerd voert de consultant een proefaudit uit op basis van de FSC norm. Deze audit is een goede voorbereiding op de certificeringsaudit. Bij een positieve beoordeling van de proefaudit, wordt een certificerende instantie uitgenodigd.

Wij begeleiden u tot slot in het offerte traject voor certificering. Desgewenst ondersteunen wij u tijdens de externe audit.

In het kort

 • Duurzaam produceren in de hout en papier sector
 • In 4 fasen naar het FSC certificaat
 • Chain of Custody managementsysteem
Offerte aanvragen

Persoonlijk contact

Meer weten? Of heeft u vragen? Neem hiervoor gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

0541 661024
info@nieuwhuisconsult.nl Contact opnemen

Waarom Nieuwhuis Consult?

 • Deskundige ondersteuning
 • Ontzorgen waar mogelijk
 • Strak projectmanagement
 • 100 % score bij certificering
 • Praktische oplossingen
 • Focus op verbeteren
 • Gratis oriënterend gesprek
 • Hoge klantwaardering: 9,2

Wat is het FSC Keurmerk

Het FSC-keurmerk is bijna 25 jaar geleden opgericht om bossen wereldwijd te beschermen. Hout- en papierproducten die afkomstig zijn uit een FSC-gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan het FSC-label. Om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk uit een verantwoord beheerd bos komen, moeten alle schakels in de handelsketen van het product worden gecertificeerd. Pas wanneer bijvoorbeeld een bosbeheerder, papierfabriek, papiergroothandel en drukkerij aan kunnen tonen zich aan de regels van FSC te houden, kan een product als FSC worden verkocht en mag het FSC-logo erop geplaatst worden. De certificering van deze bedrijven gebeurt door een onafhankelijke certificerende instantie.

De FSC-standaard beschrijft enkele belangrijke eisen van een Chain of Custody managementsysteem. Dit heeft invloed op de o.a. de volgende bedrijfsprocessen:

 • Kwaliteitsmanagement: verantwoordelijkheden, procedures en verslagen
 • Productscope: definitie van productgroepen en regeling van uitbesteding
 • Herkomst van materiaal: materiaalspecificaties
 • Ontvangst en opslag van materiaal: identificatie en scheiding
 • Productiecontrole: controle van hoeveelheden en bepalen van FSC claims
 • Verkoop & levering: facturatie en transport documentatie
 • Labelen: plaatsing van FSC-labels on-product en drempels voor het labelen

Samengevat

 • Duurzaam produceren in de hout en papier sector
 • In 4 fasen naar het FSC certificaat
 • Chain of Custody managementsysteem

Wij bieden u complete begeleiding volgens het bovenstaande stappenplan. Na een oriënterend gesprek, zenden wij u graag een op maat gesneden offerte.

Meer weten? Vraag vrijblijvend een offerte aan of bel met 0541-661024.

Ervaringen

"Al meer dan 15 jaar is Nieuwhuis Consult onze betrouwbare partner op het gebied van veiligheid van ons materieel"

Remko Vriezema - Hoofd werkplaatsen Twente Milieu

"Het was een leerzaam en leuk traject! Zowel in je adviezen als in de training weet je mijn aandacht goed vast te houden, mijn complimenten!"

Karin van Veen - EHS-coördinator Saint Gobain

"Nieuwhuis Consult was a great help for implementing our ISMS ; the consultant successfully managed to adapt the complex ISO 27001 requirements into something our company could easily work with. "

Cyril Mallet - CTO Platform 161

"De praktische aanpak van het ISO 27001 traject was precies wat we nodig hadden."

Goran Grcic - CEO Graficom

"Bedankt voor je kundige advies, ondersteuning en prettige samenwerking in het traject dat we gehad hebben om tot de ISO13485:2016 certificering te komen."

Bert Raap - General Manager Prince Technologies

Informatie aanvragen

Over het adviestraject FSC Keurmerk