Inloggen

Wachtwoord opvragen
Nieuwhuis Consult

Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO)

Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO)

De Prestatieladder Socialer Ondernemen (ofwel PSO) zorgt ervoor dat organisaties op een uniforme manier de mate van sociaal ondernemen kunnen aantonen. Het concept van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een ‘meetlat’, die is ontwikkeld door TNO samen met PSO Nederland. Samen met zeven toonaangevende bedrijven en organisaties is er gewerkt aan een methode die transparant en betrouwbaar is en weinig extra administratie met zich meebrengt. De PSO is het eerste en enige objectieve meetinstrument die de sociale bijdragen van bedrijven in kaart brengt.

Offerte aanvragen Brochure downloaden Contact opnemen

Voordelen Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO)

Met de PSO kunnen bedrijven laten zien wat zij doen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in hun organisatie te laten werken. Voor de bedrijven die opdrachten verkrijgen door social return bij inkoop is het belangrijk dat de sociale bijdrage(n) die zij al leveren daarbij ook gaat meewegen. Social return betekent: het maken van een afspraak in aanbestedingen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk of werkervaring te helpen. De afspraak geldt voor de duur van de aanbesteding. De sociale bijdrage die bedrijven al leveren is meestal (nog) geen factor die daarbij meeweegt. Een instrument zoals de Prestatieladder Socialer Ondernemen, kan deze bijdrage zichtbaar en dienen als hulpmiddel bij social return.

Voordelen zijn verder:

 • Meer duurzame werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt;
 • Onzicht en handvatten om als organisatie aan de Participatiewet en de Banenafspraak te voldoen.
 • De positieve PR en het marketingvoordeel dat een (h)erkenning op kan leveren.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en het stimuleren van andere bedrijven om socialer te ondernemen (ketenstimulering) zijn ook motieven voor deelname.
 • Bedrijven met een erkenning en (toekomstige) opdrachtgevers gaan meer inkopen bij bedrijven die ook een erkenning hebben.
 • De PSO is laagdrempelig en geschikt voor grote en kleine bedrijven en toepasbaar in alle sectoren.
 • Zowel het plaatsen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt als het inkopen of uitbesteden bij andere sociale bedrijven wordt onderdeel van de PSO. Zo worden ook andere bedrijven gestimuleerd om socialer te gaan ondernemen. Bijkomend voordeel is dat de PSO ook gebruikt kan worden in sectoren waar weinig mogelijkheden zijn voor directe werkplekken, maar wel voor sociaal inkopen.

In het kort

 • meetbaar sociaal ondernemen
 • vier niveaus van sociaal ondernemen
 • Social Return on Investment
Offerte aanvragen

Persoonlijk contact

Meer weten? Of heeft u vragen? Neem hiervoor gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

0541 661024
info@nieuwhuisconsult.nl Contact opnemen

Waarom Nieuwhuis Consult?

 • Deskundige ondersteuning
 • Ontzorgen waar mogelijk
 • Strak projectmanagement
 • 100 % score bij certificering
 • Praktische oplossingen
 • Focus op verbeteren
 • Gratis oriënterend gesprek
 • Hoge klantwaardering: 9,2

Certificering PSO

Het instrument meet wat een organisatie daadwerkelijk doet en maakt dit inzichtelijk. De PSO kent vier niveaus: de Aspirant-status en PSO Trede 1, 2 of 3. De PSO erkent verschillende stadia van socialer ondernemen: van aspirant tot koploper. De ladderbenadering stimuleert bedrijven om te onderzoeken of de prestaties omhoog kunnen.

De toetsing gebeurt op basis van kwantitatieve resultaten (feitelijke plaatsingen en sociale inkoop) én op basis van de kwalitatieve aspecten die van belang zijn (passend werk, integratie, functioneren/ ontwikkeling en begeleiding). Een certificaat is twee jaar geldig.

Organisaties die gecertificeerd willen worden voor de Prestatieladder Socialer Ondernemen kunnen daar nu al mee beginnen. Aan de hand van een nulmeting bepaalt Nieuwhuis Consult in hoeverre u al voldoet aan de eisen, zodat u aan de slag kunt. In het implementatietraject ondersteunt Nieuwhuis Consult met advies en training zodat u goed de certificering doorstaat en het PSO certificaat behaald.

Social Return on Investment

Social return betekent: het maken van een afspraak in aanbestedingen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk of werkervaring te helpen. De afspraak geldt voor de duur van de aanbesteding. De sociale bijdrage die bedrijven al leveren is meestal (nog) geen factor die daarbij meeweegt. Een instrument om deze bijdrage zichtbaar te maken kan daar verandering in brengen en tevens dienen als hulpmiddel bij social return.

Waarom willen bedrijven meedoen? Met de PSO kunnen bedrijven laten zien wat zij doen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in hun organisatie te laten werken. Voor de bedrijven die opdrachten verkrijgen door social return bij inkoop is het belangrijk dat de sociale bijdrage(n) die zij al leveren daarbij ook gaat meewegen. Voordelen zijn verder de positieve PR en het marketingvoordeel dat een (h)erkenning op kan leveren. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en het stimuleren van andere bedrijven om socialer te ondernemen (ketenstimulering) zijn ook motieven voor deelname. De bedrijven willen het aantal inclusieve arbeidsorganisaties in Nederland vergroten.

Stimulerende werking De PSO is geschikt voor grote en kleine bedrijven en toepasbaar in alle sectoren. De toetsing gebeurt op basis van kwantitatieve resultaten (feitelijke plaatsingen en sociale inkoop) én op basis van de kwalitatieve aspecten die van belang zijn (passend werk, integratie, functioneren/ ontwikkeling en begeleiding). In samenwerking met de projectgroep is een normering bepaald.

De PSO erkent verschillende stadia van socialer ondernemen: van aspirant tot koploper. De ladderbenadering stimuleert bedrijven om te onderzoeken of de prestaties omhoog kunnen.

Zowel het plaatsen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt als het inkopen of uitbesteden bij andere sociale bedrijven wordt onderdeel van de PSO. Zo worden ook andere bedrijven gestimuleerd om socialer te gaan ondernemen. Bijkomend voordeel is dat de PSO ook gebruikt kan worden in sectoren waar weinig mogelijkheden zijn voor directe werkplekken, maar wel voor sociaal inkopen.

Samengevat

 • meetbaar sociaal ondernemen
 • vier niveaus van sociaal ondernemen
 • Social Return on Investment

Interesse? Vraag ons om nadere informatie via info@nieuwhuisconsult.nl, telefoonnummer 0541-661024 of vraag een offerte aan.

Ervaringen

"Nieuwhuis Consult was a great help for implementing our ISMS ; the consultant successfully managed to adapt the complex ISO 27001 requirements into something our company could easily work with. "

Cyril Mallet - CTO Platform 161

"Bedankt voor je kundige advies, ondersteuning en prettige samenwerking in het traject dat we gehad hebben om tot de ISO13485:2016 certificering te komen."

Bert Raap - General Manager Prince Technologies

"Al meer dan 15 jaar is Nieuwhuis Consult onze betrouwbare partner op het gebied van veiligheid van ons materieel"

Remko Vriezema - Hoofd werkplaatsen Twente Milieu

"Het was een leerzaam en leuk traject! Zowel in je adviezen als in de training weet je mijn aandacht goed vast te houden, mijn complimenten!"

Karin van Veen - EHS-coördinator Saint Gobain

"De praktische aanpak van het ISO 27001 traject was precies wat we nodig hadden."

Goran Grcic - CEO Graficom

Informatie aanvragen

Over het adviestraject Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO)